Food & Lifestyle Quiz cu Dr. Sorina Stroe

Suntem Bucate pe Roate și ne ocupăm cu răsfățul papilelor gustative ale clienților noștri. We do everything FOOD! Mâncarea este pentru noi o sursă de inspirație, o bucurie, un ritual, un moment de relaxare și un business pe care îl adorăm 🙂 

Ce înseamnă totuși alimentația zilnică și alte obiceiuri cotidiene adiacente pentru invitații noștri? Aflăm împreună în acest FOOD & LIFESTYLE QUIZ!

A acceptat invitația noastră  DR. SORINA STROE, Asistent Universitar la catedra de Estetică Dentară a Facultății de Medicină Dentară UMF Carol Davila București. Activitatea sa profesională se desfășoară în clinica https://mgmedical.ro/  în special în estetică dentară și implantologie.

Am aflat cum reușește să mențină echilibrul perfect pentru a se dedica profesiei, dar și familiei deopotrivă, fiind mamă a doi copii (de 3 ani, respectiv 4 luni) și am primit sfaturi utile de urmat atunci când ne dorim să  purtăm zâmbetul larg pe buze ?

 

——————- Start FOOD & LIFESTYLE QUIZ ——————-

 

BpR: Igiena danturii pare una extrem de simplă. Dar nu e! 3 elemente de respectat zilnic?

Sorina Stroe: Este simplă dacă deprindem obiceiuri corecte. Aceste elemente de respectat zilnic sunt: spală dinții corect de 2 ori pe zi, dimineața și seara, folosește dușul bucal seara dupa periaj, nu spăla dinții imediat după ce ai mâncat!

 

BpR: Cum arată mesele unui medic stomatolog ocupat care este și mamă a doi copii?

Sorina Stroe: Pe principiul să nu faci ce face popa, ci ce zice popa, am să răspund sincer: nu mănânc mic dejun, așa m-am învățat de când eram copil. La masa de prânz de obicei comand și mănânc fie o salată, fie o ciorbă/supă, fie un fel principal, dar niciodată două feluri. Cina este în familie, constând de cele mai multe ori din mâncare gătită potrivită pentru toți membrii familiei. Când am timp iau și gustări de fructe. Proiectul vieții mele nu foarte reușit este să beau apă:-)

 

               BpR: Care sunt alimentele care ne strică smalțul, îl colorează și produc tartru?

Sorina Stroe: Cei mai “păcătoși” agenți coloranți se află în băuturile de tip cafea/ceai. Însă coloranții sunt la tot pasul în viața noastră, inclusiv în produsele de igienă dentară ce conțin clorhexidină. Acesta este un foarte bun dezinfectant de uz oral, dar are acest side effect de a colora dinții. În condiții de bună igienă și controale periodice la medicul dentist (o data la 6 luni) orice mică problemă e ușor de rezolvat!

 

BpR: Care sunt cele mai benefice alimente și lichide pentru menținerea sănătății bucale in mod natural?

Sorina Stroe: Sincer, nu am vreun tips and tricks nemaiauzit 🙂 O dieta echilibrată care să includă toate grupele alimentare e ingredientul esențial pentru a păstra sănătatea orală. Fructele și legumele de orice fel ar trebui să facă parte din regimul nostru zilnic, așa cum e de preferat să evitam băuturile carbogazoase (mai ales atunci când ele conțin și zahăr), produsele de patiserie și dulciurile.

IMG 20201119 WA0012 01 - Bucate pe Roate

BpR: Știm că mulți dintre noi se feresc de aparate dentare de frica menținerii igienei bucale și de teama că ar fi greu de suportat. Explică-ne acest mit!

Sorina Stroe: Ortodonția a căpătat o adresabilitate mult mai mare în rândul pacienților tineri, dar și celor adulți, ceea ce e este minunat. Personal, aș estima că trimit un procent de 30-35% dintre pacienții pe care îi văd la medicul ortodont pentru un consult. Ce vreau să spun este că există multă cazuistică, cel puțin la noi. Igiena purtătorului de aparat dentar este cu siguranță mai laborioasă, însă cu timpul devine un obicei cotidian, și, de obicei, dacă punem în balanță avantajele și dezavantajele, aceasta sigur va înclina în favoarea avantajelor în cazul unui pacient care are nevoie de tratament ortodontic.

 

BpR: Albire sau fațete?   

Sorina Stroe: Aici există întradevar un miraj al esteticii. Ne place să vedem dinți frumoși, albi, aliniați, perfecți. Să știți, însă, că arareori acei dinți sunt “doar” rezultatul unui proces de albire dentară. În cele mai multe cazuri, dinții perfecți pe care îi admirăm la diverse personalități, sunt fațete dentare (procedură minim invazivă ce necesită slefuirea unui strat subțire de smalț dentar). Mulți pacienți întreabă: “Am nevoie de albire/fațete?”.  Extrem de sincer, aceste proceduri sunt exclusiv din sfera esteticii dentare. Nu pot să spun că, medical, este NEVOIE de ele. Sunt alegeri pe care le facem pentru a ne simți mai bine în propria piele. Câtă vreme ele sunt asumate și cântărite, sigur că încurajez pacienții să le acceseze.

IMG 20210105 WA0008 - Bucate pe Roate

BpR: Ca medic, dar și în calitate de femeie care a traversat două sarcini înțelegi importanța sănătății fizice. Cum te menții?

Sorina Stroe: Sport-sport-sport:-). Am început să fac sport la 20 de ani. Până atunci nu făceam nimic. De 15 ani sunt dependentă de sport și asta mă face să mă simt foarte bine! Am făcut sport zilnic inclusiv în perioada celei de-a 2 – a sarcini, motiv pentru care, probabil, am și avut parte de niște sarcini extrem de ușoare și care mi-au permis să-mi desfășor activitățile zilnice inclusiv în ziua în care am născut. Cât despre alimentație, evident că nu m-am ghidat după bine cunoscutele vorbe din popor cum că trebuie să mănânci cât pentru 2, însă nici nu m-am abținut de la nimic. Echilibrul e totul în viață. 🙂

 

BpR: Supermarket sau producători locali?

Sorina Stroe: De câte ori pot aleg producătorii locali. De multe ori e totuși mai simplu, rapid și la îndemână supermarket-ul ☺️

 

BpR: Există ingrediente care nu lipsesc din frigiderul familiei tale datorită aportului lor de nutrienți?

Sorina Stroe: Produsele lactate, legumele și fructele.

 

BpR: La evenimentele de familie gătești sau preferi catering-ul?

Sorina Stroe: Când pot gătesc, când nu gătește Bucate pe Roate excepțional pentru mine:-)

 

BpR: Care ar fi platoul potrivit din meniul Bucate pe Roate pentru un botez având în vedere că ai organizat deja două astfel de evenimente?

Sorina Stroe: Lăsând la o parte cele 2 botezuri, după multe ocazii în care am comandat de la Bucate pe Roate, pot să spun sincer că nu dai greș cu nicio variantă și că alegerea depinde foarte mult de invitați.

 

BpR: Contextul actual este unul dificil pentru fiecare dintre noi. Te-a speriat Covid-19? Cum a arătat această perioadă pentru medicii stomatologi? Ce recomandări există pentru a ne menține imunitatea ridicată?

Sorina Stroe: Sigur că e dificil și pentru noi, mai ales că încă nu am înțeles pe deplin cu ce avem de a face. Avantajul în domeniul meu, așa cum am citit și în mai multe studii ale Asociației Dentare Americane, este că noi deja foloseam protocoale foarte performante în sterilizarea cabinetului și a instrumentarului în protecția împotriva oricărui tip de infecție, nu doar Covid. Cu noile protocoale sporite consider că suntem un mediu sigur. Sunt de respectat recomandarile OMS si DSP referitoare la măsurile de precauție, însă una peste alta, sincer, viața trebuie să continue încet, încet. Și odată cu ea și tratamentele dentare. Acele 2 luni cât am fost închiși ca și practică au adus probleme mari pentru mulți pacienți.

 

BpR: Zâmbim pe final! Povestește-ne cea mai amuzantă întâmplare din bucătăria ta sau petrecută într-un restaurant sau in alt context legat de mancare?

Sorina Stroe: Ar fi multe. Am să aleg însă un exemplu recent cand am vrut să fac bezele.  După ce le-am băgat la cuptor înfoiate și mărețe au leșinat 10 minute mai tarziu într-o mare gelatină. Nu sunt nici pe departe o artistă în ale gătitului, iar cu bezelele sigur ieșisem din aria mea, însă m-am relaxat măcar ?

 

BpR: Mulțumim Sorina pentru faptul ca ai răspuns pozitiv invitației noastre și pentru faptul că Bucate pe Roate se află pe lista furnizorilor de catering preferați.