Caută
Close this search box.

Food & Lifestyle Quiz cu Robert Dinescu

Suntem Bucate pe Roate și ne ocupăm cu răsfățul papilelor gustative ale clienților noștri. We do everything FOOD! Mâncarea este pentru noi o sursă de inspirație, o bucurie, un ritual, un moment de relaxare și un business pe care îl adorăm 🙂 

Ce înseamnă totuși alimentația zilnică și alte aspecte adiacente pentru invitații noștri? Aflăm împreună în acest FOOD QUIZ!

Robert Dinescu a acceptat să ne răspundă curiozităților! Antrenor de fitness cu experiență de peste 20 ani în domeniu, creator al conceptului de antrenamente BODYUPGRADE 60 Days Challenge, antrenor personal pentru numeroase vedete, având sute de ore în care a pus în practică exerciții fizice inedite îi determină zilnic și pe alții să facă mișcare.

 

———————- Start Food Quiz ———————-

 

BpR: Ce înseamnă din punctul tău de vedere un regim de viață sănătos?

Robert Dinescu:  Ca să stabilim de la inceput, mie nu imi place sa îi spun regim. Cuvântul regim poate avea o conotație negativă, automat îți impune limitări, ceea ce pe termen lung generează frustrări și devine nesustenabil. Hai să ne învățăm să folosim sintagma stil de viață sănătos. Și știi ce este cel mai important aici? Nu antrenamentul în sine al corpului, ci antrenamentul minții. Putem chiar să vorbim de o reeducare personală în a ști ce să punem în farfurie în fiecare zi, ce ne face bine, ce ne dăunează. Iar asta o poți face numai prin a-ți asculta corpul.

Nu există diete minune, diete care funcționează similar pentru toată lumea. Și asta pentru că suntem diferiți și este minunat că este așa. Există numai ceea ce îți face ție bine, ce îți oferă ție stare de bine și energie, iar alegerile astea trebuie făcute conștient, nu sub impulsul emoțiilor de moment, a stresului sau a stării proaste.

Acum că am stabilit lucrurile astea, guideline-urile generale referitoare la o viață sănătoasa vorbesc despre echilibru – echilibru în tot: în alimentație, în muncă, în somn, în distracție.

Stilul de viață sănătos nu se limitează strict la alimentație, ci este un concept general care se referă la tot ce ține de viața fiecaruia dintre noi – de la ce și cât mâncăm, CÂT, CÂND și cum dormim, cât timp alocăm pentru placerile personale, cât iubim… etc.. aș putea continua la nesfârșit aici.

Un aspect al vieții dacă este în echilibru precar, le afecteaza pe celelalte. Lipsa de somn = iritabilitate, poftă necontrolată de dulce, accese de mâncat la ore nepermise. Stres? La fel.

Ca să tragem o concluzie, regim/stil de viață sănătos = ECHILIBRU!

IMG 4349 - Bucate pe Roate IMG 4334 - Bucate pe Roate

 

BpR: Cum arată mesele zilnice pentru Robert Dinescu?

Robert Dinescu:  Nu știu dacă pot fi considerat un etalon pentru cei mai mulți dintre cei care au un job 9 – 18 pentru că, pe lângă faptul că meseria mea care este în domeniul acesta, eu fac și foarte mult efort fizic. Mă antrenez, dacă nu zilnic, de cel puțin 4-5 ori pe săptămână, finalul de săptămână este rezervat antrenamentelor de ciclism. Așa că în cazul meu vorbim de un aport caloric foarte mare care să compenseze efortul pe care îl fac.

Dar, ca să îți raspund la întrebare, am 3 mese principale pe care le respect cu sfințenie. Aceste mese sunt, să zicem, normale – ou, avocado la micul dejun sau un bol de iaurt cu cereale și fructe, la prânz încerc să am zilnic o supă sau o ciorbă (asta pentru că am o afinitate pentru ele), iar la felul al doilea carne, iar seara o friptură cu o salată sau o mămăliguță cu brânză. Mă rezum la 3 mese pe zi pentru că timpul nu îmi permite să mă organizez și cu gustări, deși uneori le simt lipsa. Uneori ajunge să mi se facă foame de la o masă la alta, lucru care ar trebui evitat de oricine. Nu trebuie să ajungi să ți se facă foame niciodată pentru că asta va genera un consum necontrolat de alimente, mai mult decât are organismul tău nevoie în mod normal.

Evident, zilele cu antrenamentele de ciclism arată complet diferit, înainte cu o zi de un antrenament greu mă asigur că am un aport măricel de carbohidrați ca să am energia necesară a doua zi. Plus suplimente, geluri și băuturi izotonice.

 

BpR: Care sunt preparatele pe care le preferi atunci când vrei să te răsfeți și nu iei în calcul calorii, diete, reguli?

Robert Dinescu: Nu îmi refuz nimic niciodată și acesta este sfatul meu pentru oricine. Dacă ai poftă de o bomboană, mânânc-o atunci! Pentru că dacă îți vei impune să nu o mănânci, la un moment dat corpul tău va protesta și nu vei mânca doar una, vei mânca 5! Îți face infinit mai puțin rău o bomboană, decât o avalanșă de pofte peste câteva ore.

Vorbeam la început de stil de viață sănătos – asta înseamnă în primul rând să fii fericit, iar restricțiile vin la pachet cu frustrări care nu ajută nici să îți menții interesul viu pentru sport, nici să te ții de o alimentație sănătoasă. Relaxați-vă, bucurați-vă de viață și nu fiți prea duri cu voi.

 

BpR: Cum te-ai decis ce stil de antrenamente vei preda la Body-Upgrade? Spune-ne puțin despre acest tip de exerciții fizice și beneficiile pe care le aduc pe termen mediu si lung?

Robert Dinescu: De-a lungul relației mele cu sportul care este a long time relationship de peste 20 de ani, am trecut prin tot felul de tipuri de antrenamente. Am constatat că mișcările naturale ale corpului sunt cele care au cel mai bun rezultat. Și cumva e firesc să fie așa. Corpul tău, într-o lume ideală în care nu ar petrece +10 ore pe scaun în fața unui calculator, știe să se echilibreze singur. Greutatea proprie este absolut suficientă pentru ca organismul tău să știe să dozeze energia stocată și să se mențină la un nivel optim. Ce fac eu este să mă folosesc de inteligența organismului. Îi cer ce este deja programat să facă. Evident, dacă ai ca scop sa crești masa musculară peste nivelul la care este programat corpul tău, atunci este nevoie ca pe lângă acest tip de antrenament pe care îl practic eu, să adaugi antrenamente de forță care să lucreze foarte targetat pe grupe musculare.

Insă, pentru un corp armonios, cu forme frumoase, musculatură definită, fără celulită, greutatea proprie și 2 -3 accesorii sunt absolut suficiente. Numai că este obligatoriu să ai cel puțin 3 antrenamente pe săptămână și să fii cu totul acolo, în sala de sport.

 

BpR: Care sunt primele întrebări pe care le pun clienții tăi atunci când vin prima dată la sală? Ce așteaptă de la tine? Reușești să ajungi la rezultatele dorite?

Robert Dinescu: Invariabil, prima întrebare este în cât timp slăbesc. ? În cât timp o sa am mușchi. Și lista poate continua. Trăim într-o lume în care suntem atât de obișnuiți să avem totul la dispoziție în termen de secunde, încât nu mai avem răbdare și nu înțelegem că nu avem de-a face cu roboți, cu tehnologie, ci cu un organism, care are nevoie de timp de adaptare.

Clienții mei așteaptă să slăbească de pe azi pe mâine, eventual fără să vină la antrenamente. ? Nu asta ar fi lumea ideală? Glumesc, deși am destul de des aceste discuții, ajungem pe un teren comun mai ales după primele antrenamente când văd că treaba este serioasă, iar slăbitul/tonifiatul nu se întamplă așa, peste noapte, ci este nevoie de commitment. Commitment ca practic în tot ceea ce facem ca sa facem bine, nu? ?

Eu nu am cum să reușesc să ajung la rezultatele dorite fără fiecare dintre cei care îmi trec pragul. Am o mulțime de exemple pozitive, oameni care și-au schimbat complet viața și acum nu o mai concep fără antrenamentele împreună. Am însă și clienți care vin, pleacă, revin. Ține, într-adevăr și de mine și de implicarea mea în fiecare caz în parte, însă în aceeași măsură ține de fiecare în parte, de motivație, drive personal. Știu însa că cei care au venit la un antrenament BODYUPGRADE vor reveni mai devreme sau mai târziu, iar acela este un moment incredibil pentru că îți dai seama că undeva, în mintea acelei persoane, ai declanșat ceva care îi va fi benefic pe termen lung.

 

BpR: La ce distanță de timp recomanzi mesele înainte și după antrenament?

Robert Dinescu:  Cel puțin o ora înainte și cel puțin o oră după. Depinde foarte mult și la ce oră te antrenezi. Am grupa de seară care termină la 8 seara antrenamentul și mereu ma întreabă : Robert, eu ce să mănânc acum că imi este foame?. În mod normal le-aș spune să bea un ceai și să se bage în pat, însă înțeleg nevoia de alimentație, așa că le recomand ceva super ușor, o salată simplă ca să își tempereze puțin furtuna ‘stomacală’.

 

BpR: Ce ingrediente consideri că ar trebui scose din dieta zilnică?

Robet Dinescu: Clasicele băuturi dulci, artificiale, pâinea albă, dulciurile și ronțăielile inutile.

 

BpR: În antiteză, care sunt cele 3 care nu ar trebui să lipsească?

Robert Dinescu: APA, proteinele vegetale/animale și grăsimile sănătoase.

 

BpR: Care sunt personalitățile din domeniu de food and drinks și fitness pe care le urmărești pe social media?

Robert Dinescu: Ce zici dacă îți spun că nu am timp absolut deloc de social media decât pentru a raspunde la mesaje pe whatsapp, mess și pe unde îmi mai scriu cei interesați? Nu petrec timp în social media aprope deloc, am conturi pentru că trebuie să fii prezent, dar crede-mă că puținul timp liber îl dedic activităților firești de zi cu zi pe care încerc să le includ în programul meu la sală.

 IMG 4341 - Bucate pe Roate  IMG 4329 - Bucate pe Roate

 

BpR: Apropo de social media? Consideri timpul petrecut în fața telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor dăunător pentru sănătatea fizică și psihică?

Robert Dinescu: Categoric! Rareori când mi se întâmplă să mă trezesc că am pierdut 40 minute pe social media, scrollând la infinit, iar când conștientizez ce fac realizez și că nu imi amintesc nimic din ce am văzut.

Social media, lucratul la birou, în fața unui calculator, ore întregi în care uiți să și clipești (darămite să bei apă!) au efecte din ce în ce mai vizibile asupra celor pe care îi cunosc și îi antrenez. Îi simți cum, după o zi de lucru, vin încărcați cu o energie negativă, sunt mai nervoși, mai irascibili. Iar asta nu este decât din cauza ecranelor în care privesc 10 – 12 ore pe zi. Mă bucur când la finalul orei îi simt cu alt tonus. Iar ei se bucură și mai tare.

La nivel fizic, se vede în poziție, în felul în care au capul mai aplecat, umerii aduși în față. Să nu mai spun ca și fizionomia feței se schimbă în timp, ochii sunt afectați, ne încruntăm mai mult.

 

BpR: Cumpărăturile – Un ritual? Verifici etichete? Cum alegi produsele?

Robert Dinescu: Da, am un ritual, dacă îi pot spune așa. Sâmbătă sau duminică, în funcție de sezon și de antrenamentele mele de ciclism, ies la cumpărături. Aleg sa merg să imi fac cumpărăturile de la o piață din zonă unde vin producători din toată țara. Am nevoie și vreau să cumpăr produse cât mai apropriate de starea lor inițială, cu minimă procesare. Ouă de țară, brânză și lapte de țară, legume direct de la producători. Evident, se întâmplă des să mă vezi și în supermarket, dar asta doar pentru că am o nevoie punctuală.

Aleg produsele naturale, cât mai naturale. Mă feresc de ultraprocesare, ambalaje strălucitoare și promisiuni scrise cu litere frumos colorate. ?

 

BpR: Care este preparatul ales din meniul Bucate pe Roate?

Robert Dinescu: Sunt un om simplu, cu gusturi simple! ??? Așa că merg pe tradiționalele sarmale pe care le mănânc mult prea rar și/sau mâncarea de cartofi cu carne de porc. Și da, sunt alimente permise, atâta timp cât le consumăm cu măsură.

BpR: Robert a fost o reală plăcere să povestim! Mulțumim foarte mult că ai împărtășit cu noi gânduri, valori de viață și informații extrem de utile despre alimentație, sport și lifestyle!

 

Pe Robert Dinescu îl găsești în sala de antrenament ?

WEBSITE: https://bodyupgrade.ro/

FB: https://www.facebook.com/BODYUPGRADE/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/body_upgrade/

Distribuie:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Articole recente

Similare

Prajitura Pacii

Update – 30 Aprilie 2022 La finalul lunii aprilie avem 47 de prajituri livrate, deci 94 de meniuri donate, toate datorita voua. Impreuna suntem mai

Food & Lifestyle Quiz cu Oana Niță

Suntem Bucate pe Roate și ne ocupăm cu răsfățul papilelor gustative ale clienților noștri. We do everything FOOD! Mâncarea este pentru noi o sursă de